Dnia 18 października 2019 r. w Centrum Upowszechniania Kultury w Szydłowie odbyła się kolejna edycja Konkursu Poezji Śpiewanej. Jury oceniało występy ponad 20 uczestników w trzech kategoriach wiekowych. Naszą szkołę reprezentował Nikodem Adamiak z klasy 8c, który za brawurowe wykonanie piosenki z repertuaru Marka Grechuty „Będziesz moją Panią” otrzymał wyróżnienie i poruszył serca publiczności. Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów na muzycznej scenie. 

 

 

 

 

 

29 października 2019 r. na pływalni Aquapark w Pile, odbyły się Mistrzostwa Powiatu Pilskiego w Pływaniu Drużynowym Dziewcząt i Chłopców. Rywalizacja odbywała się w kategoriach klas IV –VI, oddzielnie dla chłopców i dziewcząt,  w sztafetach 6 x 25 m. Zespoły, które zajęły miejsce I i II otrzymały prawo startu w Finale Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu. Reprezentacja Dziewcząt Szkoły Podstawowej Nr 2 w składzie: Zuzanna Dampc, Zuzanna Głuszanowska- Konwińska, Natalia Peksa, Amelia Sabat, Julia Grochowicka, Gabriela Sowalska, wywalczyła I  miejsce w powiecie, uzyskując łączny czas 1:48,18. Natomiast reprezentacja chłopców w składzie: Mikołaj Gendek, Jakub Grega,Piotr Janik, Kacper Płaczkowski, Bartosz Stawski, Mateusz Nazar zajęła  miejsce II
z czasem 1:51,80. 

          Zawodnikom pływającej drużyny gratulujemy i życzymy udanego występu na Finale Województwa Wielkopolskiego.

Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem. Zadania tego można podjąć się na gruncie lokalnym.

W środę, 16 października 2019 roku, w klasie 2a i 2b z okazji Światowego Dnia Żywności zorganizowano ciekawe warsztaty i pokazy kulinarne z udziałem rodziców i nauczycieli. Powstał zdrowy krem czekoladowy z bardzo dojrzałych bananów i awokado oraz pyszny sok wieloowocowy. Oczywiście po przygotowaniu zdrowych pyszności nastąpiła ich degustacja. W trakcie zajęć dzieci dowiedziały się, co to znaczy zdrowe odżywianie, poznały wartościowe produkty, a także zapoznały się ze sposobami niemarnowania żywności.

Przygotowaliśmy również plakaty i ulotki z hasłami promującymi ideę oszczędnego gospodarowania żywnością oraz przepisy na potrawy przygotowane z niewykorzystanych artykułów spożywczych, które uczniowie klasy 2a rozdawali kolegom i koleżankom z innych klas oraz pracownikom szkoły.

Magdalena Krukowska

Dnia 4 października 2019 roku uczniowie z klasy 2 a wybrali się na wycieczkę edukacyjną do Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Pile. Celem wycieczki był udział w warsztatach dotyczących prezentacji wybranych preparatów parazytologicznych oraz ich obserwacja pod mikroskopem. Pracownicy sanitarni zadbali o to, by przekazywane informacje były bardzo ciekawe. Dziękujemy bardzo za wspaniałe zajęcia!

Magdalena Krukowska