Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem. Zadania tego można podjąć się na gruncie lokalnym.
W środę, 16 października 2019 roku, w klasie 2a i 2b z okazji Światowego Dnia Żywności zorganizowano ciekawe warsztaty i pokazy kulinarne z udziałem rodziców i nauczycieli. Powstał zdrowy krem czekoladowy z bardzo dojrzałych bananów i awokado oraz pyszny sok wieloowocowy. Oczywiście po przygotowaniu zdrowych pyszności nastąpiła ich degustacja. W trakcie zajęć dzieci dowiedziały się, co to znaczy zdrowe odżywianie, poznały wartościowe produkty, a także zapoznały się ze sposobami niemarnowania żywności.
Przygotowaliśmy również plakaty i ulotki z hasłami promującymi ideę oszczędnego gospodarowania żywnością oraz przepisy na potrawy przygotowane z niewykorzystanych artykułów spożywczych, które uczniowie klasy 2a rozdawali kolegom i koleżankom z innych klas oraz pracownikom szkoły.
Magdalena Krukowska