W dniach 24.04. -28.04. 2017 r. w nasze szkole obchodzony był " Tydzień kultury zdrowotnej'', którego głównym celem było uświadomienie dzieciom zagrożeń współczesnego świata i ukazanie wartości zdrowia jako potencjału , którym dysponują. Obchody odbywały się zgodnie z opracowanym scenariuszem, a każdy dzień był inny. Wychowawcy wraz z klasami przygotowywali rymowanki o zdrowiu, artykuły do gazetek i wystaw. Dzięki pomysłowości naszych uczniów powstała książka kucharska zawierająca przepisy na pyszne i zdrowe przekąski. W salach lekcyjnych zazieleniło się od ogródków z nowalijkami w doniczkach. Uczniowie prezentowali prace plastyczne na temat zdrowych posiłków: ,,Śniadanie Mistrzów", we wtorek zdobywali wiedzę na temat zdrowego odżywiania (prelekcja pani pielęgniarki, film edukacyjny). Sklepik szkolny włączył się w tydzień kultury zdrowotnej oferując zasponsorowanie nagrody za najlepszy projekt zdrowego śniadania. Czwartek i piątek to dni, w których dzieci miały możliwość nie tylko sprawdzenia swojej wiedzy, ale także i umiejętności. Oprócz udziału w konkursach wiedzowych , uczniowie z poszczególnych klas przygotowywali zdrowe kanapki, zapraszając rówieśników do wspólnego drugiego śniadania. O tym jak jest ono potrzebne młodemu, rozwijającemu sie organizmowi, świadczyło tempo, w jakim kanapki znikały z talerzy. Atrakcji dostarczyło również koło teatralne, które przygotowało pokaz mody ekologicznej. W piątek, ostatni dzień akcji promującej zdrowie, przedstawiciele poszczególnych klas sprawdzali swoje siły w przeciąganiu liny i przeskakiwaniu przez sznura. Dla klas czwartych przeprowadzony został turniej pod hasłem „Jestem sprawny i zdrowy”. Nie sposób wypisać wszystkich działań, które miały miejsce w naszej szkole. Ogromnie cieszy nas fakt zaangażowania wszystkich uczniów w przebieg „Tygodnia kultury zdrowotnej”, zwiększenia świadomości dotyczącej żywienia i aktywności fizycznej, co będzie miało wpływ na ich zdrowie i zaowocuje w przyszłości.