Od 19.04.2021 roku do 23.04.2021 roku obchodziliśmy w naszej szkole Tydzień Kultury Zdrowotnej. Wszyscy uczniowie klas I-III aktywnie włączyli się w realizację działań prozdrowotnych. Spośród najważniejszych przedsięwzięć, które podejmowano online można wyróżnić:
● omówienie racjonalnego i prawidłowego odżywiania, otyłości u dzieci na podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (4-18 lat).
● przeprowadzenie pogadanek nt. roli warzyw i owoców w codziennym jadłospisie. Układanie rymowanek o wybranym owocu lub warzywie.
● wykonanie kolorowych kompozycji z warzyw i owoców, drugich śniadań promujących zdrowego odżywianie. Układanie ilustrowanych jadłospisów na cały dzień wg najnowszej piramidy żywieniowej.
● stworzenie książek kucharskich przez uczniów pt. „Mądre dzieci nie jedzą śmieci”. ● wykonanie przez uczniów plakatów promujących właściwe nawyki żywieniowe.
● zorganizowanie akcji informacyjnej na temat racjonalnego odżywiania - „Zdrowe nawyki z nami wyrabiaj i pięć posiłków ze smakiem zjadaj”.
Uświadomiono dzieciom, jaką rolę w ich rozwoju pełni codzienna aktywność fizyczna poprzez:
● przygotowanie plakatów oraz haseł promujących uczestnictwo w zajęciach wychowania fizycznego n oraz ulotek informacyjnych na temat roli aktywności fizycznej w codziennym życiu.
● wykonanie przez dzieci sportowych planszówek i wykorzystanie ich podczas porannych ćwiczeń i zajęć wychowania fizycznego.
● przeprowadzenie zajęć dotyczących higieny jamy ustnej, przyborów do higieny osobistej, higieny ciała i otoczenia.
Dzięki wszystkim podjętym działaniom uczniowie pogłębili wiadomości dotyczące zdrowego stylu życia i myślę, że zaowocuje to w przyszłości prawidłowymi wyborami.