15 października 2019 r. (dzień przed Światowym Dniem Żywności) gościła w klasie IV b pani Ania Fonferek – Jendrysiak, która jest właścicielką ekologicznego gospodarstwa i plantacji lawendy w Kotuniu. Światowy Dzień Żywności to święto ustanowione przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Organizacja zajmuje się walką z biedą i głodem na świecie, zmierza do tego, by wyeliminować problem głodu na świecie do 2030 r.
Celem warsztatów było pobudzenie wrażliwości dzieci na problemy głodu na świecie i w najbliższym otoczeniu, oraz konsekwencji marnowania żywności. Rozmawialiśmy o szacunku do jedzenia, o tym, jak świadomie dokonywać wyborów i robić przemyślane zakupy. Zwracaliśmy uwagę na powiązania – tego, co mamy na stole, z tym, czego nawet nie zauważamy - organizmami glebowymi. Pani Ania mówiła o tym, jak wykorzystywać resztki, jak kompostować to, czego nie damy rady zjeść, by jak najmniej wyrzucać.
Warsztaty bardzo podobały się dzieciom. Z dużo większą świadomością będą robiły zakupy. Chcą uczestniczyć w kolejnych zajęciach, gdyż temat nie został wyczerpany. Uczniowie mają jeszcze wiele pytań, które nasunęły im się po warsztatach. Kolejne spotkanie z panią Anią odbędzie się w ciągu najbliższych miesięcy. Wychowawca klasy oraz dzieci składają serdeczne podziękowania pani A. Fonferek-Jendrysiak za bardzo ciekawie poprowadzone zajęcia.